Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Ας βοηθήσουμε την αναστήλωση του ιστορικού Αγιορείτικου κελίου-ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ-Ακόμα και η πιο ασήμαντη συνεισφορά είναι σημαντική.


web statistics


Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, Χριστός Ανέστη.
Το ιστολόγιό μας ,σε συνεργασία με την διαδικτυακή ομάδα –Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΘΝΗ, έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό μια προσπάθεια για  οικονομική ενίσχυση της μικρής αδελφότητας του Αγιορείτικου κελίου-ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ- προκειμένου να βοηθήσουμε  στην  αναστήλωσή του  ιστορικού αυτού κελιού..
Αντίγραφο από 00
Το Ιερό Παντοκρατορινό Κελί του «Άξιον Εστίν» βρίσκεται στο Άγιον Όρος, στην περιοχή της Καψάλας κοντά στις Καρυές.  Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται λέγεται «Λάκκος του Άδειν» (από το ρήμα άδω, δηλαδή ψάλλω), λόγω της θαυμαστής εμφάνισης του Αρχαγγέλου Γαβριήλ που έψαλλε στο Ναό του για πρώτη φορά τον ύμνο «Άξιον Εστίν», μπροστά στην εικόνα της Παναγίας. Ο ύμνος αυτός πρωτακούστηκε το 982 μ.χ και έκτοτε ψάλλεται σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες ανά τον κόσμο. Η εικόνα αυτή, στην οποία πρωτοακούστηκε η Αρχαγγελική αυτή ωδή, μετονομάσθηκε σε «Άξιον Εστί» και μεταφέρθηκε από τότε στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, αποτελώντας την εφέστια και θαυματουργή εικόνα όλου του Αγίου Όρους. Αλλά και το ίδιο το κελλί στο πέρασμα των αιώνων, αποτέλεσε τον τόπο ασκήσεως για μοναχούς απ΄όλο το κόσμο (Έλληνες, Ρώσους, Βούλγαρους και Ρουμάνους).
Από το 1940 όμως η λιγοστή διαδοχή μοναζόντων και η λειψανδρία είχαν ως αποτέλεσμα την ελλειμματική συντήρηση και τελικά την ερήμωση του Κελιού. Έτσι, παρά τη σπουδαιότητά του, με τη πάροδο του χρόνου εγκαταλείφθηκε.
Με την πρόνοια της αδελφότητας της Ι.Μ. Παντοκράτορος, στην οποία ανήκει το Κελί, πρόσφατα επανδρώθηκε με δύο Μοναχούς και δύο δοκίμους που αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν στις πολύ δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν σήμερα, λόγω της πολυετούς έλλειψης συνοδείας μοναχών.
Σήμερα, το «Άξιον Εστίν» έχει εκτεταμένες ζημιές και γι’ αυτό μεγάλες ανάγκες. Το κτίριο συγκεκριμένα παρουσιάζει σημαντικές φθορές σε πολλά σημεία όπως:
-Διαβρωμένη σκεπή ή σκεπή από λαμαρίνες​
-Σοβαρό πρόβλημα στατικότητας του κτιρίου
-Μισογκρεμισμένες πτέρυγες
-Διαβρωμένο πάτωμα
-Τοίχοι με ρωγμές
-Σπασμένα παράθυρα κ.ά
(Περισσότερα στοιχεία για το κελί  και τις εργασίες που γίνονται μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα.http://www.keliaxionestin.com)
Για όσους θέλουν να βοηθήσουν:
Όσοι ενδιαφέρονται  για την προσπάθειά  αυτή ,τους γνωστοποιούμε ότι υπάρχουν  οι εξής τρόποι συμμετοχής..
Α. Με την κατάθεση της δωρεάς στον παρακάτω λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς, που ανοίχθηκε ειδικά  για την οικονομική  στήριξη  και ενίσχυση  του έργου της αποπεράτωσης.
Τράπεζα Πειραιώς 6439-128258-870.
Για διεθνείς ή ηλεκτρονικές δωρεές (IBAN): GR62 0171 4390 0064 3912 8258 870.
 Σε Ελλάδα και εξωτερικό το Swift-Bic της Τράπεζας Πειραιώς είναι PIRBGRAA.
Όνομα Δικαιούχου: Ιερά Μονή Παντοκράτορος.
Β.Με την κατάθεση της δωρεάς στον λογαριασμό.
Eurobank / 0026-0469-64-0100058162.
(IBAN, GR 6102604690000640100058162)
Όσοι επιλέξουν τον δεύτερο τρόπο συμμετοχής ,επειδή θα εκδοθούν και αποδείξεις, παρακαλούμε τους δωρητές να μας γνωστοποιούν τα πλήρη στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο και διεύθυνση διαμονής), καθώς και τα ονόματα που επιθυμούν να μνημονεύονται από τους μοναχούς του κελίου στις παρακλήσεις, στις προσευχές τους και στις θείες λειτουργίες. Το e-mail επικοινωνίας είναι: fdathanasiou@gmail.com.
Γ.Τέλος υπενθυμίζουμε ότι για την αναστήλωση του κελιού θα διατεθούν τα έσοδα από τα συγγραφικά δικαιώματα των παρακάτω βιβλίων μας.
1-Παρακλητικός Κανόνας  «εις το Θείον  Προσκυνούμενον, Πανάγιον  και Παράκλητον Πνεύμα»,του Οσίου πατρός ημών Μαξίμου του Γραικού
(το βιβλίο διατίθεται από τις Εκδόσεις: Σταμούλη-Σαϊτη-Νεκτάριου Παναγόπουλου και Μορφή.ΤΙΜΗ ΑΝΤΙΤΥΠΟΥ.1Ο ΕΥΡΩ)
2.Η Υπέρμαχος Στρατηγός.Η Παναγία στην ζωή της Ρωμιοσύνης.( Εκδόσεις Γρηγόρη.ΤΙΜΗ ΑΝΤΙΤΥΠΟΥ 14,5 ΕΥΡΩ)
πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Αθανασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου